Είστε εδώ
Αρχική > ΟΛΕΣ οι ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Οι όροι παραχώρησης του ΠΑΛΑΙ

Οι όροι παραχώρησης του ΠΑΛΑΙ

Από τα επίσημα Πρακτικά της ΡΠΖ΄, 12 Σεπτεμβρίου 2024, Αριθ. Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, στην  οποία ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου: “Ψηφιακό τέλος συναλλαγής και άλλες διατάξεις” αντιγράφουμε και σας παρουσιάζουμε το άρθρο που αφορά στη Παραχώρηση του ΠΑΛΑΙ στο Δήμο Γαλατσίου.

(GalatsiSports: οι επισημάνσεις με bold δικές μας)

Άρθρο 48
Παραχώρηση Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου

1. Παραχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, η αποκλειστική χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου της περ. θ) της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3342/2005 (Α΄ 131) στον Δήμο Γαλατσίου. Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται σε σαράντα (40) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Μετά την πάροδο των σαράντα (40) ετών ή σε περίπτωση ανάκλησης του παραχωρούμενου δικαιώματος, ο Δήμος Γαλατσίου παραδίδει στους λοιπούς φορείς κυριότητας των χώρων, το σύνολο των εγκαταστάσεων συντάσσοντας σχετικό πρωτόκολλο καταγραφής – παράδοσης – παραλαβής. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο Δήμος Γαλατσίου υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης μετά των υφιστάμενων κτισμάτων και εγκαταστάσεων.

2. Εντός (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο Δήμος Γαλατσίου συντάσσει πρωτόκολλο καταγραφής – παράδοσης – παραλαβής για την παραχώρηση της παρ. 1, το οποίο υπογράφεται από τους φορείς που έχουν την κυριότητα των παραχωρούμενων εκτάσεων και από τον Δήμο Γαλατσίου. Στο πρωτόκολλο καταγράφονται η κατάσταση του παραχωρούμενου ακινήτου και κάθε περιουσιακό στοιχείο που περιλαμβάνεται στην παραχωρούμενη έκταση, καθώς και οι ενέργειες που είναι απαραίτητες για την αποτροπή της βλάβης ή της μείωσης της αξίας των παραχωρούμενων περιουσιακών στοιχείων κατά την παραχώρηση.

3. Η χρήση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση και όλες εν γένει οι εξουσίες επί των παραχωρούμενων ανήκουν στον Δήμο Γαλατσίου ως φορέα διαχείρισης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Γαλατσίου δύναται να συνάπτει συμβάσεις με ή χωρίς αντάλλαγμα με οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιπούς φορείς που εξυπηρετούν κοινωφελείς σκοπούς. Συμβάσεις μεταξύ του Δήμου Γαλατσίου και ιδιωτικών φορέων συνάπτονται έναντι ανταλλάγματος, το οποίο αξιοποιείται για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δήμου κατά την παρ. 5. Η παραχώρηση του παρόντος δεν καταλαμβάνει τον χώρο εξυπηρέτησης αναγκών εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος παραμένει στην εκμετάλλευση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.).

4. Ο Δήμος Γαλατσίου στεγάζει, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, στην έκταση της παρ. 1 υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, καθώς και των εποπτευόμενων φορέων τους, και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που υποδεικνύουν οι αντίστοιχοι φορείς.

5. Στο πλαίσιο της παραχώρησης της παρ. 1 ο Δήμος Γαλατσίου έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:
α) να αποκαθιστά τις ζημίες της στέγης των κτιρίων της εγκατάστασης,
β) να αναβαθμίσει ενεργειακά τα κτίρια της εγκατάστασης ώστε να καταστεί σταδιακά ενεργειακά αυτόνομη,
γ) να λαμβάνει τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να τηρεί τις προβλεπόμενες πολεοδομικές διατάξεις για την υλοποίηση του σκοπού της παραχώρησης,
δ) να συντηρεί, βελτιώνει, επισκευάζει και φυλάσσει τις παραχωρούμενες εκτάσεις και τα υφιστάμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις με δικές του δαπάνες,
ε) να ενημερώνει ανά πενταετία τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. για την εξέλιξη της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και την πορεία των υποχρεώσεών του.

6. Η παραχώρηση της παρ. 1 μπορεί να ανακληθεί στις εξής περιπτώσεις:
α) αν δεν αποκατασταθεί εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών η ζημιά που υφίσταται κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στη στέγη των κτιρίων της εγκατάστασης,
β) αν δεν εξυπηρετείται ο σκοπός της παραχώρησης ως προς τη στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών της παρ. 4,
γ) αν εντός της πρώτης πενταετίας της παραχώρησης, η οποία δύναται να παραταθεί για σπουδαίο λόγο, ο Δήμος Γαλατσίου δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια αναβάθμισης των υποδομών προς την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας των κτιρίων,
δ) αν ο Δήμος Γαλατσίου δεν τηρεί, σωρευτικά ή διαζευκτικά, τους όρους που τίθενται στο παρόν.

7. Μετά το πέρας της παραχώρησης ο Δήμος Γαλατσίου δεν έχει καμία αξίωση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου για εργασίες και υπηρεσίες που πραγματοποίησε στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεών του.

GalatsiSports: Είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις διαχείρισης του Ολυμπιακού Ακινήτου από το Δήμο Γαλατσίου απαιτούν πλήρη διαφάνεια σε όλους τους τομείς, και τα πρόσωπα που θα κληθούν να διαχειριστούν αυτή τη παραχώρηση, απαιτείται να είναι  υπεράνω κάθε υποψίας κάθε μορφής.

Διαβάστε

Σχετικά άρθρα

Πάνω