Είστε εδώ
Αρχική > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Υποχρεωτική καταγραφή κατοικιδίων

Υποχρεωτική καταγραφή κατοικιδίων

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας του ζώου περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων που είναι καταχωρισμένα στο Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης των ζώων συντροφιάς και αφορούν στην ταυτοποίηση και την υγεία του ζώου συντροφιάς.

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα κατοικίδιά τους είναι καταχωρημένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, διαφορετικά θα πρέπει να απευθυνθούν στον κτηνίατρό τους για την καταγραφή του κατοικιδίου τους, του εμβολιασμού του και τη στείρωσή του (αν έχει πραγματοποιηθεί).

Το ηλεκτρονικό βιβλιάριο πρέπει να βρίσκεται στο pet.gov.gr  και η είσοδος σε αυτό γίνεται με την εισαγωγή των κωδικών των ιδιοκτητών τους στο taxis-net. (aade.gr).

Kάθε νέος εμβολιασμός και κάθε νέα κτηνιατρική πράξη (ισχύει από τις 19/12/2023 και μετά), καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε ψηφιακό βιβλιάριο υγείας του ζώου από τον κτηνίατρό σας, το οποίο θα αντικαθιστά το συμβατικό (χάρτινο).

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Νόμου 4830/2021 η παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειάς τους, καθώς και η παράλειψη καταχώρησης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς που αφορούν τα στοιχεία ιδιοκτήτη και του κατοικιδίου του (και όποιας μεταβολής των στοιχείων αυτών έχουν προκύψει), θεωρείται παράβαση του νόμου και το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Δείτε όλη τη σχετική νομοθεσία του θέματος στο https://pet.gov.gr/helpfiles/emzs-policy-new/nomothesia.html

 

Διαβάστε

Σχετικά άρθρα

Πάνω