Είστε εδώ
Αρχική > ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > Συνέντευξη του προέδρου της ΑΕΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Συνέντευξη του προέδρου της ΑΕΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της ΑΕΣ ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ παραχώρησε στο GALATSISPORTS συνέντευξη για όλα και για όλους. Με συμπεράσματα και ιδέες που αξίζει να διαβάσετε και είμαστε σίγουροι ότι θα συζητηθούν.

635195346263848801 copyΜε την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου του Αθλητικού και εκπολιτιστικού Συλλόγου «Α.Ε.Σ. ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ», οι επιτυχίες των ομάδων Μπάσκετ αλλά και της Ρυθμικής Γυμναστικής ήρθαν «βροχή». Πως νοιώθει ένας νέος Πρόεδρος για αυτό;

H «Α.Ε.Σ. Ένωση Γαλατσίου» είναι ο πιο ιστορικός σύλλογος στον Δήμο Γαλατσίου, που ιδρύθηκε το 1938, πριν ακόμη δηλαδή ο Δήμος Γαλατσίου γίνει αυτόνομος. Το ιστορικό του φορτίο δημιουργεί μεγάλες ευθύνες  σε έναν νεοεκλεγμένο πρόεδρο.  Δεν σας κρύβω βέβαια ότι από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα σαν σπίτι μου. Πρώτον με την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στο έργο μου, του επί 38 ολόκληρα χρόνια ακούραστου εργάτη και γραμματέα της Ένωσης Γαλατσίου Γιάννη Κατσώνη, ο οποίος με προέτρεψε να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας. Και δεύτερον η οικειότητα με τον χώρο και το σωματείο όντας για περίπου 15 χρόνια Γονέας Αθλήτριας και Αθλητή αντίστοιχα της Ένωσης και του ΑΟ Γαλατσίου. Για να έρθουν επιτυχίες «βροχή» όπως λέτε σε έναν σύλλογο θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια σοβαρή προσπάθεια γονέων, παραγόντων, προπονητών και αθλητών η οποία ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες των 7 ετών στα τμήματα υποδομών. Για τις επιτυχίες αυτές αυτό που μου αναλογεί και μπορώ να μοιραστώ με τους συντελεστές, είναι η αισιοδοξία που τυχόν έφερε ο ερχομός μου στην ομάδα,  και η ελπίδα για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.Η τριπλή διάκριση που έφεραν φέτος τα τμήματα του γυναικείου μπάσκετ, πρώτη θέση στο πρωτάθλημα ΕΣΚΑ των, (Παγκορασίδων, Κορασίδων και Νεανίδων) και Δεύτερη Θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα των Κορασίδων και οι Νεανίδων), αν μη τι άλλο είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και μια πρόκληση για μένα να διατηρηθεί η Ένωση Γαλατσίου, στο ψηλότερο βάθρο των Πανελλήνιων διακρίσεων. Εδώ πρέπει να εκθειάσω την σπουδαία προσπάθεια των προπονητών μπάσκετ, Άκη Χρυσικάκη, Αντώνη Ανδριόπουλου και Χριστίνας Γιαννούλη. Φέτος ελπίζουμε σε διακρίσεις και από τα τμήματα βόλεϊ μετά τον  ερχομό του Ηλία Αραμπατζή και την ανάληψη των κορασίδων και παίδων από τον Γιάννη Ρεμούνδου καθώς και την ανασύνταξη των τμημάτων Βόλεϊ ανδρών και γυναικών,  Ήδη έχουν έρθει  ελπιδοφόρα μηνύματα για πιθανές διακρίσεις. Τέλος θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο τμήμα ρυθμικής γυμναστικής και στον παράγοντα του τμήματος Γιάννη Μπαρκούκη που μαζί με τον γραμματέα Γιάννη Κατσώνη του τμήματος μπάσκετ είναι οι στυλοβάτες της  Ένωσης Γαλατσίου. Αξίζει επίσης να πούμε ότι οι πανελλήνιες διακρίσεις των αθλητριών της ρυθμικής γυμναστικής και ο υποδειγματικός τρόπος λειτουργίας του τμήματος είναι σημείο αναφοράς για όλα τα σωματεία του χώρου.

Μπάσκετ Γυναικών – Βόλεϊ Ανδρών και Γυναικών – Ρυθμική Γυμναστική: Πόσοι άνθρωποι προσφέρουν σε όλα αυτά τα τμήματα, τι προβλήματα έχετε, αν έχετε, και τι σκοπεύετε να κάνετε για  το μέλλον;

Πέρα από τους προπονητές και την γραμματεία του Συλλόγου, οι άνθρωποι που ανιδιοτελώς προσφέρουν προσωπική εργασία στην Ένωση με μια λέξη είναι «ελάχιστοι», λιγότεροι και από τα δάχτυλα του ενός χεριού. Αναγνωρίζουμε τις φοβερές δυσκολίες της εποχής, και το αποτέλεσμα είναι η ελάχιστη κοινωνική προσφορά από τους πολλούς. Με λίγα λόγια τα σωματεία και ο αθλητισμός είναι πλέον άγονη γραμμή.Αυτό για μένα σήμερα είναι ένα μεγάλο στοίχημα, να φέρω δηλαδή κοντά στην Ένωση Γαλατσίου ανθρώπους ανιδιοτελείς, να τους διεγείρω το αίσθημα και την ικανοποίηση που σου προσφέρει η κοινωνική προσφορά,  να μπουν στο κλίμα και να αισθανθούν την μαγεία του αθλητισμού και του ομαδικού πνεύματος, να ξεφύγουν για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση που ζούμε, ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας για τη νέα περίοδο και οι πηγές εσόδων σας, και ποιοι οι στόχοι σας σαν Σύλλογος; 

Ο προϋπολογισθείσες δαπάνες μπάσκετ και βόλεϊ για την τρέχουσα περίοδο θα αγγίξουν τις 30 με 35.000 ευρώ, όσα περίπου αναμένονται και τα έσοδα. Ίσως είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα και αυτό θα οφείλετε στην αναπροσαρμογή της συνδρομής με τις πραγματικές ανάγκες του συλλόγου και στην στοχευμένη δουλειά που έγινε με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 30% αθλητών στις ακαδημίες όλων των τμημάτων.

Όπως πιθανά γνωρίζεται όλοι, μέχρι το 2004 υπήρχαν κρατικές επιχορηγήσεις οι οποίες δεν υπερέβαιναν για όλα τα τμήματα του συλλόγου τα 1.600€ το χρόνο από το Υπουργείο νέας Γενιάς και άλλα τόσα από τον Δήμο. Τα υπόλοιπα έσοδα  ήταν τις συνδρομές, από ελάχιστες χορηγίες, και την συμμετοχή των παραγόντων. Δυστυχώς πλέον η πολιτεία αδιαφορεί πλήρως για το αθλητικό ιδεώδες όπως επίσης και ο Δήμος Γαλατσίου,  και έτσι τα τελευταία οκτώ χρόνια και αυτές οι λίγες επιχορηγήσεις έχουν κοπεί. Επίσης οι ελάχιστες χορηγίες οι οποίες πρόσθεταν ένα μικρό λιθαράκι στα οικονομικά της ομάδας, εξανεμίστηκαν από την αδυναμία των επιχειρήσεων και την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης.

Και σαν να μην έφτανε η απουσία της, η πολιτείας μας φόρτωσε επιπλέον και το κόστος διεξαγωγής των αγώνων και της Διαιτησίας το οποίο ανέρχεται από 25 – 48 έως 56 ευρώ ο κάθε αγώνας ανάλογα το τμήμα. Με περίπου 6-8 αγώνες την εβδομάδα και το κόστος μετάβασης σε αγώνες εκτός Αθηνών με λεωφορεία τα οικονομικά του συλλόγου πλέον εκτροχιάζονται.

Μοναδικός αρωγός του συλλόγου πλέον παραμένει η οικογένεια και η ανιδιοτελής προσφορά των παραγόντων. Παρ’ όλες τις δυσκολίες φέτος για πρώτη φορά διαμορφώνουμε τις ανάγκες μας στο πλαίσιο μιας αποδεκτής και αξιοπρεπούς λειτουργίας,  παρέχοντας στους αθλητές το κόστος ιατρικής επίσκεψης και φυσικοθεραπείας. Οι αθλητικές κακώσεις όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα φαινόμενο και ένα απρόβλεπτο κόστος το οποίο αντιμετωπίζει ο σύλλογος σε καθημερινή βάση.

Με το πρόβλημα των συμβασιούχων του Δήμου Γαλατσίου, η λειτουργία του κλειστού Γυμναστηρίου αφέθηκε σε σας και στον ΑΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ. Σε τι επίπεδο υποστήριξης και βοήθειας από το Δήμο Γαλατσίου κατατάσσεται αυτό;

Η αλήθεια είναι πως οι εγκαταστάσεις έχουν αφεθεί τα τελευταία χρόνια στην τύχη τους, η εικόνα εγκατάλειψης είναι εμφανής, με την υπερπροσπάθεια ελάχιστων μονίμων υπαλλήλων και εδώ αξίζει να αναφέρουμε το όνομα του υπευθύνου, του Αχιλλέα Βρέτζου ο οποίος προσπαθεί μόνος του να δώσει λύσεις επί παντός.

Ανακοινώσατε και την υποψηφιότητά σας για Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Πείτε μας τα σχέδια σας, τις προτάσεις σας για το κομμάτι του Αθλητισμού στο Γαλάτσι.

Οι προτάσεις μου, δεν έχουν να κάνουν απλά με το μοίρασα μιας οικονομικής ενίσχυσης προς τα σωματεία, η υπόθεση του Αθλητισμού όπως και του Πολιτισμού έχει να κάνει με μια γενικότερη πολιτική θεώρηση που πρέπει να έχει ένας Δήμαρχος για τους πολίτες και για την πόλη του.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής όλες οι διοικήσεις του Δήμου θεωρούσαν πως δίνοντας μια μικρή επιχορήγηση στα σωματεία είχαν λύσει το πρόβλημα ή είχαν κλείσει κάποια στόματα. Εγώ είναι βέβαιο πως δεν θα μοίραζα χρήματα, έτσι απλά για να δημιουργήσω ψηφοθηρικές υποχρεώσεις και εξαρτήσεις. Στόχος μου θα ήταν να βελτιώσω τις υπηρεσίες τις οποίες θα πρέπει να απολαμβάνουν οι αθλούμενοι και γενικότερα οι πολίτες του Δήμου Γαλατσίου μέσα από τα σωματεία.

Όπως επίσης δεν θα ερχόμουν να υποκαταστήσω τα σωματεία, αλλά θα αναβάθμιζα το ρόλο τους.

Πως όμως μπορείς να βοηθήσεις τα σωματεία, αν δεν γνωρίζεις την ποιότητά τους, το μέγεθός τους και τις ανάγκες τους.

Τα βήματα λοιπόν που θα ακολουθούσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του δήμου απέναντι στον Αθλητισμό, τα αθλητικά σωματεία, και την νεολαία της πόλης είναι τα εξής:

  1. «Μητρώο Σωματείων». Μέσω του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού θα δημιουργούσα ένα επικαιροποιημένο μητρώο αθλητικών σωματείων.Διότι ο ρόλος των αθλητικών σωματείων στην πόλης μας είναι σημαντικός, πολλώ δε και ιστορικός, γι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρος και διακριτός. Θα πρέπει δηλαδή οι σύλλογοι να βρίσκονται υπό την στενή συνεργασία αλλά και την εποπτεία  του Δήμου για το έργο και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.
  1. «Μητρώο Εγκαταστάσεων». Θα κατέγραφα λεπτομερώς όλες τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις τις ανάγκες και τις ελλείψεις τους, ακόμα και τους πιθανούς χώρους για δημιουργία και διεκδίκηση από την πολιτεία νέων κλειστών εγκαταστάσεων.
  2. «Μητρώο Αθλητών» . Θα δημιουργούσα άμεσα μητρώο αθλητών.
  3. «Ιατρική Ασφάλιση Αθλητών». Θα διασφάλιζα μαζική ιατρική ασφάλιση στους αθλητές καλύπτοντας έτσι αθλητικές κακώσεις και τραυματισμούς που αυτή την στιγμή επιβαρύνουν τις οικογένειες και εν μέρη τα σωματεία.
  4. «Έξοδα διεξαγωγής αγώνων» Θα διασφάλιζα στα σωματεία τα έξοδα αγώνων που αφορούν αμοιβές διαιτητών και επιτροπές αγώνων.
  5. «Μετακινήσεις Ομάδων» Κάτι που θεωρείτε δεδομένο στους περισσότερους Δήμους, θα έδινα λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των ομάδων.

Μόνο με αυτές τις διευκολύνσεις από τον Δήμο, οι οποίες είναι δεδομένες για άλλα σωματεία σε άλλους δήμους, θα έπαιρναν ανάσα οικογένειες και σύλλογοι χωρίς να τους πνίγουν οι υποχρεώσεις.

Από την στιγμή όμως που προτείνω λύσεις θα πρέπει να πω και που θα βρω τα χρήματα για την υλοποίησή τους. Απλά, οι εισπράξεις του Άλσους θα πρέπει να γίνουν ανταποδοτικές, εδώ αξίζει να πω κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν οι πολίτες του Δήμου Γαλατσίου. Οι ετήσιες εισπράξεις μόνο από το Άλσος αγγίζουν τις 470-500.000€ και δυστυχώς το Άλσος και τα σωματεία έχουν αφεθεί στο κακό τους το χάλι. Όποιος θελήσει μπορώ να του δώσω λεπτομερή ανάλυση των εσόδων και των εξόδων.

Αν οι πολίτες του Δήμου Γαλατσίου αποφασίσουν πως πρέπει να είμαι ο επόμενος Δήμαρχος της πόλης, το Αθλητικό Κέντρο Βασίλης Παπαδιονυσίου θα γίνει ένας χώρος παραγωγής αθλητών, το Άλσος και το ΠΑΛΑΙ θα μεταμορφωθεί σε Εκκολαπτήριο Αθλητών. Με ελάχιστη θέληση και φαντασία από τους διοικούντες τον Δήμο, το Άλσος θα ήταν ένα Αθλητικό στολίδι ίσως το μεγαλύτερο στην καρδιά της Αττικής, για το ποδόσφαιρο, το τένις, το βόλεϊ, το Μπάσκετ την Ρυθμική, ακόμη και για τον στίβο και τον κλασικό αθλητισμό.

Μα για να γίνει αυτό θα πρέπει ο δήμος να βγει μπροστά και να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, να στηρίξει τα Αθλητικά Σωματεία. Δυστυχώς αυτή η διοίκηση του δήμου όχι μόνον έχει κόψει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διοίκηση, αυτήν την μικρή επιχορήγηση, αλλά απέχει παντελώς ακόμη και από τις βασικές υποχρεώσεις της, που είναι η τυπική συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι από το 2006 μέχρι και σήμερα, στο κλειστό Γήπεδο του Γαλατσίου ακυρώνονται αγώνες λόγω βροχής, άκουσον άκουσον. Από το 2006 που ανέλαβαν την διοίκηση το πανάκριβο ξύλινο πάτωμα του κλειστού γυμναστηρίου που φτιάχτηκε το 2004 με έξοδα των φορολογούμενων πολιτών, σαπίζει από την αδιαφορία και την ανικανότητα της διοίκησης.

Τέλος αυτό που θέλω να ζήσω ως πρόεδρος στην Ένωση Γαλατσίου δεν είναι μόνο οι νίκες οι διακρίσεις και οι επιτυχίες της ομάδας μου. Ζω για την στιγμή, που μαζί με όλα τα σωματεία τους φορείς της πόλης, τους γονείς και τα παιδιά, θα ρίξουμε τις πόρτες του ΠΑΛΑΙ να βάλουμε μέσα τα παιδιά μας που ασφυκτιούν στις απαρχαιωμένες κλειστές εγκαταστάσεις του Άλσους Βασίλης Παπαδιονυσίου.

Αυτό το κομμάτι αναδασωτέας γης που πήραν απ’ την πόλη μας, θα πρέπει να το επιστρέψουν στα παιδιά μας, θέλουν δεν θέλουν.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας και στους στόχους σας!


Κοινοποιήστε

Σχετικά άρθρα

Πάνω