Δημοσιεύουμε σήμερα τις απαντήσεις, στο e-debate του Galatsisports, του υποψηφίου Δημάρχου Σπύρου Παναγιώτου, εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης “Ενότητα για την Ανατροπή”.
1. Ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Πείτε μας τα σχέδιά σας, τις προτάσεις σας, για το κομμάτι του Αθλητισμού στο Γαλάτσι.
Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση εντείνεται και οι μνημονιακές πολιτικές της τρόικα και της κυβέρνησης επιδεινώνουν ραγδαία τους όρους διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, σε μια περίοδο διάλυσης της κοινωνίας, αναγκαστικής μετανάστευσης της νεολαίας και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, σε μια στιγμή που συνυπάρχουν οργή, απογοήτευση και αποπροσανατολισμός, η επένδυση στην παιδεία, στον πολιτισμό, στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα της δημοτικής μας κίνησης. Η παιδεία, ο πολιτισμός, ο λαϊκός αθλητισμός, ένα σχέδιο «Άσκησης και Άθλησης Για Όλους» δεν αποτελούν μόνο σύγχρονη ανάγκη αλλά κυρίως πολιτική συγκρότησης της κοινωνίας. Θεμελιώδη απάντηση στον εκβαρβαρισμό των συνειδήσεων που συντελείται μεθοδευμένα ή αυθόρμητα. Ενεργητική απάντηση στον ατομισμό και το ρατσισμό που προβάλλονται είτε ως ψευδαίσθηση προσωπικής διεξόδου είτε ως κάλπικο ερμηνευτικό σχήμα της συλλογικής κακοδαιμονίας που μας επιβλήθηκε. Αποτελούν παράλληλα πολιτικές ουσιαστικής απάντησης στα ναρκωτικά και το πολύμορφο «νάρκωμα» των συνειδήσεων, της σκέψης, της αισθητικής που καλλιεργείται και προβάλλεται από πολλές πλευρές και μέσα.
Με αυτή την έννοια η παιδεία, ο πολιτισμός και ο λαϊκός αθλητισμός δεν είναι για εμάς απλώς μια ακόμα ενότητα, λόγια δηλαδή στον αέρα, στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Είναι μια ουσιαστική δέσμευση για την επόμενη μέρα. Υποστηρίζουμε λοιπόν την ανάγκη να αναδειχθούν στην πρώτη γραμμή των ιεραρχήσεων της επόμενης διοίκησης του δήμου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο αθλητισμός να καλλιεργείται και να αναπτύσσεται στα πλαίσια των σχολείων, σαν αγαθό που αφορά, απευθύνεται και προσφέρεται ως δυνατότητα στο κάθε παιδί που το επιθυμεί.
Σε αυτά τα πλαίσια είναι αναγκαία η διαρκής μέριμνα για τη βελτίωση και τη συντήρηση των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι εγκαταλειμμένες και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτες.
2. Θεωρείτε ότι το Γαλάτσι έχει επαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις; Τι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και τι μπορεί να γίνει στο μέλλον;
Η πόλη μας δεν έχει επαρκείς δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι ήδη υπάρχουσες δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Δεν ξεχνάμε ποτέ το πλήγμα που δέχθηκε το Αθλητικό Κέντρο στο Άλσος Βεΐκου μετά την απομάκρυνση των συμβασιούχων και τις επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη μας. Αυτά είναι γνωστά σε όλους. Τα κρίσιμα ερωτήματα, τα διατυπώσατε σωστά, είναι τι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Και κυρίως τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.
Υποστηρίζουμε ότι ως πόλη, ως δήμος, ως φορείς της πόλης πρέπει να αποκτήσουμε ένα ουσιαστικό, ένα στρατηγικό σχέδιο για τον αθλητισμό στην πόλη. Κεντρικό στοιχείο οφείλει να είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας σε κάθε νέο που θέλει να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό. Και παράλληλα η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης όλων των πολιτών σε ήπιες μορφές άσκησης και αθλητισμού. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια μια μελέτη και προσδιορισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρειάζονται. Και ακόμα ένα σχέδιο συντήρησης, βελτίωσης και ανάπτυξης αυτών που ήδη υπάρχουν. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς ούτε υπάρχει ούτε έχει απασχολήσει τις διοικήσεις του δήμου των τελευταίων χρόνων. Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει ήταν απρογραμμάτιστες, τυχαίες, στα πλαίσια άλλων έργων.
Αλλά δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα της πόλης όσον αφορά τον αθλητισμό.
Γνωρίζετε ότι στα όρια της πόλης μας βρίσκεται το Ολυμπιακό Γυμναστήριο, το Παλαί. Οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης μας με τους αγώνες τους απέτρεψαν την ιδιωτικοποίησή του και τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο. Το δημοτικό συμβούλιο σε διαδοχικά ψηφίσματά του έχει υιοθετήσει την αρχή να παραμείνει δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Καλά είναι όλα αυτά. Αλλά δεν φτάνουν. Το Παλαί θα μπορούσε να ήταν η λύση του προβλήματος για την έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων. Να εξυπηρετούσε τους κατοίκους του δήμου μας αλλά και των γειτονικών περιοχών. Αυτό όμως θα σήμαινε ότι ο δήμος θα είχε φροντίσει να εκπονήσει μια μελέτη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, για το κόστος αποκατάστασης των φθορών, πιθανώς για αποζημιώσεις για φθορές που έχει υποστεί από εργασίες που έχουν γίνει χωρίς σχετική άδεια. Θα έπρεπε να είχε συνταχθεί μια μελέτη του κόστους συντήρησης και κυρίως των όρων αξιοποίησής του από τους πολίτες και τους αθλητικούς φορείς της πόλης. Όλα αυτά θα μας επέτρεπαν να μιλούμε -και κατ’ επέκταση να διεκδικούμε- την αξιοποίηση του Παλαί με σοβαρά επιχειρήματα. Αντί γι’ αυτό, με ευθύνη των μέχρι τώρα διοικήσεων του δήμου, η πόλη ζούσε με τις ψευδαισθήσεις των δήθεν «αντισταθμιστικών ωφελημάτων» από επίδοξους επενδυτές. Θυμηθείτε: από τα 100.000 παιδιά που τάχα θα αθλούνται στις εγκαταστάσεις του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φθάσαμε στις «υποσχέσεις» από τον όμιλο Χαραγκιώνη και τώρα στην προσφορά της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Οι πρώτες διαψεύσθηκαν οικτρά. Τώρα ο κ. Τσίρος διαφημίζει σαν «τελευταία ευκαιρία» την προσφορά της ΑΕΚ. Ξέχασε την κοινή δέσμευση για «δημόσιο χαρακτήρα της χρήσης του χώρου». Δικαίωμά του, για το οποίο βέβαια θα κριθεί. Αλλά πόσο δικαιολογημένο είναι να παρουσιάζει την πρόταση της ΑΕΚ σαν «σωτήρια» χωρίς να υπάρχει έστω και μια έγγραφη περιγραφή της πρότασης, χωρίς καν μπει στον κόπο να εξετάσει την οικονομική δυνατότητα της ΑΕΚ να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο; Κυρίως, χωρίς να γνωρίζει ποιες είναι οι ανάγκες της πόλης σε αθλητικές εγκαταστάσεις και άρα χωρίς σχέδιο για το πώς θα καλυφθούν, πέρα από τα «φιλοδωρήματα» επίδοξων επενδυτών;
Η λογική της αναμονής ενός ιδιώτη «σωτήρα» καλλιεργεί μόνο ψευδαισθήσεις και τετελεσμένα, οδηγεί στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Δεν συνιστά σχέδιο για ένα δήμο, για μια πόλη σαν το Γαλάτσι. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα.
Η διεκδίκηση και η χρήση του Παλαί αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση και θα αγωνιστούμε να την υλοποιήσουμε. Το Παλαί θα πρέπει να δοθεί για χρήση στους πολίτες του Γαλατσίου, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
3. Στην πόλη μας δραστηριοποιούνται Αθλητικοί Σύλλογοι με ομάδες σε επίπεδο εθνικών κατηγοριών, διακρίσεις σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, και αθλητές – αθλήτριες με συμμετοχή στις Εθνικές Ομάδες της χώρας μας. Πώς θεωρείτε ότι έπρεπε να αντιμετωπίζονται από τον οικείο δήμο τους;
Η αντιμετώπιση όλων των αθλητικών συλλόγων από τον δήμο, θα πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η ίδια η πολιτική για τον αθλητισμό να χαράζεται με την ενεργό συμμετοχή των αθλητικών φορέων της πόλης. Υποστηρίζουμε ότι η προσπάθεια αντιστροφής της πορείας καταστροφής που βιώνει η πόλη και οι κάτοικοί της δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά έργο ενός «αποφασισμένου δημάρχου» ή μιας αποτελεσματικής δημοτικής πλειοψηφίας. Αυτά χρειάζονται. Αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται η συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτών, όλων των φορέων της πόλης. Αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι σύνθετα και απαιτούντα ριζικές τομές και βαθιές αλλαγές του τρόπου με τον οποίο υπήρχαμε, σχεδιάζαμε και υλοποιούσαμε τα σχέδιά μας μέχρι τώρα. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας δήμου – πολιτών – φορέων θα πρέπει να βρεθούν και οι τρόποι στήριξης και επιβράβευσης των προσπαθειών και των επιτυχιών των φορέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό.
4. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε το φαινόμενο να σπαταλιούνται χρήματα σε γιορτές και «πολιτισμικά» πανηγύρια, αδιαφορώντας πλήρως για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της πόλης. Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Υποστηρίζουμε την ανάγκη για μια ριζική αλλαγή των ιεραρχήσεων αλλά και του τρόπου διοίκησης του δήμου. Δαπάνες για φιέστες, για προβολή προσώπων, για διαφήμιση της δημοτικής αρχής, για έργα βιτρίνας δεν χωράνε. Υποστηρίζουμε την ανάγκη διαμόρφωσης των δαπανών για τον αθλητισμό, συνολικά του δημοτικού μας προϋπολογισμού, με τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους. Θα είναι οι ανάγκες των πολιτών που θα διαμορφώνουν τις προτεραιότητες της δικής μας πολιτικής. Ο μαζικός αθλητισμός δεν μπορεί παρά να είναι ανάμεσα στις πρώτες ιεραρχήσεις. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχουν όλοι, πολίτες, δημοτικές παρατάξεις, φορείς, πλήρη γνώση όλων των οικονομικών δεδομένων ώστε να επιλέγονται οι κατάλληλες προτεραιότητες και να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις. Έτσι εξασφαλίζεται ουσιαστική συμμετοχή, πραγματική δημοκρατία αλλά και συνευθύνη στις αποφάσεις που θα επιλεγούν. Και παράλληλα θα εξασφαλίζεται ο πλήρης κοινωνικός έλεγχος όλων των οικονομικών και διοικητικών πράξεων ως αναγκαία προϋπόθεση μιας αποτελεσματικής διοίκησης.
5. Ευρισκόμενοι, ακόμα, μέσα στην οικονομική κρίση, ποιες θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης για τα σχέδιά σας που μας αναφέρατε παραπάνω;
Γνωρίζουμε ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» αν οι πολίτες, οι φορείς, ο δήμος δεν τα διεκδικήσουν από εκείνους που τα συσσώρευσαν από το μόχθο όλων μας, τα έκλεψαν με τις μίζες, τα ξόδεψαν με τις σπατάλες ή τα συγκεντρώνουν για να ικανοποιήσουν τις παράλογες και κοινωνικά άδικες, κερδοσκοπικές απαιτήσεις των δανειστών .
Την ίδια στιγμή, μέσα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης και στενότητας πόρων, πρέπει όλοι μας να αναζητήσουμε έξυπνες και δημιουργικές λύσεις για την πόλη. Επιτρέψτε μου ένα παράδειγμα. Σήμερα τα σχολεία της πόλης παραμένουν το απόγευμα κλειστά. Την ίδια στιγμή διαθέτουν, έστω και με ελλείψεις, κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις στους προαύλιους χώρους. Αν κρατούσαμε, με τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας για τις σχολικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία ανοιχτά το απόγευμα θα μπορούσαν να αποδοθούν στα παιδιά και τους αθλητικούς φορείς περισσότεροι χώροι για αξιοποίηση. Οι ίδιες οι σχολικές αίθουσες, την ώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, θα μπορούσαν να αποδοθούν στους πολίτες και τους φορείς τους για πολιτιστικές χρήσεις, για συζητήσεις κλπ. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν δηλαδή καλύτερα οι υπάρχουσες υποδομές.
Αυτό βέβαια είναι μια ιδέα για άμεση εφαρμογή. Το πιο σημαντικό θα ήταν η κατάρτιση ενός σχεδίου για την πόλη, όπως σας είπα στην αρχή. Αυτό θα επέτρεπε να χαραχθεί μια διαφορετική πορεία. Μελετάμε αυτές τις μέρες το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, που προβλέπει τη δυνατότητα ένταξης και αθλητικών υποδομών στη χρηματοδότηση. Δεν ξέρω, βέβαια, τι μας επιφυλάσσουν ακόμα οι κοινοτικοί μας εταίροι. Σε κάθε περίπτωση όμως μια τέτοια προετοιμασία είναι προτιμότερη από την αναμονή ενός «ιδιώτη μεσσία».
Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα εξασφαλίσουμε τα απαιτούμενα κονδύλια. Μπορούμε να υποσχεθούμε ότι μαζί με τους συμπολίτες μας θα αγωνιστούμε για να κατακτήσουμε λύσεις που θα ικανοποιούν τις μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου. Και ο αθλητισμός είναι μία από τις πιο σημαντικές.
Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό και όχι εμπορεύσιμο αγαθό.