Από τα ξερά και τα τσιμέντα… στα σαλόνια αλλά…
Το Γαλάτσι έχει παράδοση πολλών χρόνων στα Αθλητικά δρώμενα της Αττικής αλλά και της χώρας.
Από τη δεκαετία του 1930, με την ίδρυση των πρώτων αθλητικών συλλόγων μέχρι και σήμερα αριθμεί πάνω από 10 συλλόγους σχεδόν σε όλα τα σπορ.
Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος, Ρυθμική Γυμναστική, Τένις, Martial Arts, κλπ., παρόντα στη ζωή της πόλης μας, με επιτυχίες είτε τοπικές είτε Εθνικές.
Κάποτε, το ανιδιοτελές πάθος των ανθρώπων που συμμετείχαν στους συλλόγους αλλά και των αθλητών, ξεπερνούσαν πάρα πολλές δυσκολίες, τόσο των απαραίτητων αθλητικών υποδομών όσο και των κοινωνικών αναχωμάτων.
Θυμάμαι, το ξερό γήπεδο ποδοσφαίρου στο «νέο τέρμα», όπως και αυτό στη «πλατεία του Αγ. Ανδρέα», που μαζί με δυο-τρεις αλάνες σκόρπιες μέσα στη πόλη, αποτελούσαν το σημείο που ευέλπιδες ποδοσφαιριστές «έσπαζαν» τα πόδια τους!
Θυμάμαι τα πρώτα γήπεδα μπάσκετ – ανοικτά βεβαίως, είτε στον Άγιο Ανδρέα, είτε στη Κυψέλη, είτε στο Προμπονά, ακόμα και στα ιδιωτικά σχολεία του Χατζηδάκη χαμηλά στη Γαλατσίου!
Θυμάμαι αγώνες ποδοσφαίρου με βροχή και αέρα, λάσπη και χαλίκια, μπάσκετ στ’ ανοικτό ακόμη και με χιόνι, βόλει το χειμώνα στο cine ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!
Αγόρια και Κορίτσια του Γαλατσίου να αψηφούν το «τι θα πει ο κόσμος» και να τρέχουν στις προπονήσεις και στους αγώνες.
Και σήμερα???
Το Γαλάτσι με το Γήπεδο – Στάδιο στο Άλσος και τα 5Χ5 – 7Χ7, τα γήπεδα τένις, τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ (καμμιά 10αριά αν μετράω καλά στη πόλη), με το Κλειστό του Άλσους Βέικου, με το κολυμβητήριο, με το Μπαλόνι στη μικρή πισίνα, με όλο το ΠΑΛΑΙ δικό του, και το Μπαλόνι στο ΠΑΛΑΙ για μπάσκετ και το νέο Μπαλόνι στο ΠΑΛΑΙ – σε αντικατάσταση του κλειστού του άλσους που θα ανακατασκευαστεί, αυτό το Γαλάτσι ΔΕΝ έχει μια ενιαία αθλητική στρατηγική ως πόλη, ως Δήμος.
Παρατημένοι στη μοίρα τους οι Αθλητικοί Σύλλογοι, με κάποιους ελάχιστους ρομαντικούς να παλεύουν με όλα, και τους περισσότερους να έχουν ανακαλύψει «τη κότα με το χρυσό αυγό», βιοποριζόμενοι από τις «Αθλητικές Ακαδημίες»
Δυο τρείς ομάδες ποδοσφαίρου να ανεβοκατεβαίνουν στις μικρές τοπικές κατηγορίες, χωρίς πραγματικό ρεαλιστικό στόχο ανάπτυξης.
1η Φεβρουαρίου 2025
ΠΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙ – ΤΕΡΨΙΘΕΑ 0-2
ΕΛΠΙΔΑ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΟΡΩΝΙΔΑ 1-0
ΠΑΕ ΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΟΦΗ 2023 - ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 8-0
Ομάδα μπάσκετ ανδρών, κάποτε εθνικών κατηγοριών, να κατρακυλάει χαμηλά στα τοπικά πρωταθλήματα, και μαζί με αυτή και όλες οι ομάδες υποδομών της.
Ήταν αρκετή μια απόφαση κάποιου ή κάποιων, να διαγραφεί με μιας το τμήμα του γυναικείου μπάσκετ του Γαλατσίου, με πολύχρονη ιστορία, κάποτε φημισμένο σε όλη τη χώρα, με αθλήτριες του, που και σήμερα διαπρέπουν στις κορυφαίες κατηγορίες.
Ομάδες Βόλεϊ ανδρών και γυναικών, χωρίς άμεση πληροφόρηση στην εποχή του ιντερνέτ που επιδεικτικά απουσιάζει.
Δυστυχώς, όποια προσπάθεια και αν γίνεται από τους ελάχιστους ρομαντικούς του χώρου, πνίγεται στην απληστία και στη λαιμαργία των πολλών.
Ελπίδα? Θολά, πολύ θολά τα πράγματα!
Βλέπετε έχουμε κεντρική πλατεία να φτιάξουμε σε καμμιά δεκαριά χρόνια, με τον Αθλητισμό θα ασχολούμαστε τώρα?
Κώστας Κοντώσης